Hoeve Blauwe Schuur

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Blauwe Schuur

• omvat de aanduiding als beschermd monument Hoeve Blauwe Schuur

Gesloten hoeve door verschillende inscripties gedateerd in de tweede helft van de 18de eeuw.

De hoeve Blauwe Schuur is van op de Neervelpsestraat toegankelijk via een lange gekasseide oprit. De toegangsweg heeft een licht bolrond profiel en is aangelegd in Tiense kwartsiet in overwegend rechthoekige kasseien en halfsteensverband. De weg wordt langs weerszijden begrensd door een rij boordstenen in hetzelfde materiaal en parallelle langsgrachten.

In de 18de eeuw ligt de hoofdtoegangsweg tot de hoeve in het westen. Op de locatie van de huidige kasseiweg passeert een private weg die in de 19de eeuw verder doorloopt naar het noordoosten en zuidwesten en de hoeve verbindt met het nabijgelegen Katspoelhof. Eind 19de eeuw wordt het eerste deel van deze weg verhard en doorgetrokken tot aan de hoeve zodat hier een tweede toegang ontstaat. Vanaf het midden van de 20ste eeuw geraakt de oorspronkelijke toegangsweg in het westen in onbruik en vervaagt geleidelijk aan.

Bij de inventarisatie in 1971 werd de hoeve als volgt omschreven: Gesloten hoeve gedateerd 177(5) boven een staldeur en 1773 op de achtergevel van het woonhuis. Bak- en zandsteenbouw; sierfries onder de gootlijst en oculi in de zijgevels der aanhorigheden. Boerenhuis met één verdieping, verrijkt met een fraaie deuromlijsting, in laat-Louis XV-stijl, die gemarkeerd is door een gestrekte kroonlijst; gewijzigde vensteropeningen. Stallen overkluisd met Boheemse kappen en troggewelfjes. Afzonderlijke langsschuur voorzien van een oude schuurpoort (erfzijde) met ingegrifte data op de dwarsklampen: 1738, 1756, 1773, 1779; andere van recentere datum (1825); de oppervlakte werd gevoelig verkleind tijdens deze verbouwing (oorspronkelijk viermaal zo groot?).

• Atlas van de Buurtwegen 1843-1845: Atlas van de Buurtwegen, opgesteld naar aanleiding van de wet op de buurtwegen van 10 april 1841, schaal 1:2.500 (overzichtsplannen schaal 1:10.000), originelen berusten bij de resp. provincies.
  • Topokaart 1890-1902: Topografische kaart van België, eerste basiskaart, eerste uitgave: 2de herziening 1890-1902, schaal 1:20.000, originelen berusten bij het Nationaal Geografisch Instituut, Kaartblad 32-3 (1893).

Auteurs: Verdurmen, Inge