erfgoedobject

Hoeve Berkenhof

bouwkundig element
ID
41557
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41557

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Berkenhof
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Hoeve Berkenhof
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Hoeve Berkenhof: omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige hoeve van het Van Dalecollege te Leuven. Grote gesloten hoeve met woon- en dienstruimten rondom een groot binnenhof. Poortgebouw met duifhuis. Laat-18de-eeuws boerenhuis met één verdieping voorzien van een zadeldak met twee rijen dakkapellen; voorgevel voorzien van kruisramen (zonder ontlastingsbogen) met vlakke zandstenen omlijsting, en laat-Louis XV-steekboogdeur met arduinen geprofileerde stijlen, een sluitsteen verfraaid met bladmotief en een uitstekende kroonlijst met bouwopschrift A.D.M. 17/ 75 D.C.P.; oorspronkelijke waaier. Merkwaardige stallen in het verlengde van de woning: Boheemse kappen op vierkante, arduinen pijlers. Grote langsschuur tegenover de ingang; latere aanhorigheden uit de 19de eeuw(?).


Bron     : Genicot L.F., Van Aerschot S., de Crombrugghe A., Sansen H. & Vanhove J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs :  de Crombrugghe, Anne, Genicot, Luc, Sansen, Hadewych, Van Aerschot, Suzanne, Vanhove, Jacqueline
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve Berkenhof [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41557 (Geraadpleegd op )