Hoeve Berkenhof

Gemeente Bierbeek

• Inventarisatie Bierbeek (geografische inventarisatie: 01-01-1969 - 31-12-1969).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve Berkenhof

is beschermd als monument Hoeve Berkenhof

is beschermd als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Hoeve Berkenhof: omgeving

Beschrijving

Voormalige hoeve van het Van Dalecollege te Leuven. Grote gesloten hoeve met woon- en dienstruimten rondom een groot binnenhof. Poortgebouw met duifhuis. Laat-18de-eeuws boerenhuis met één verdieping voorzien van een zadeldak met twee rijen dakkapellen; voorgevel voorzien van kruisramen (zonder ontlastingsbogen) met vlakke zandstenen omlijsting, en laat-Louis XV-steekboogdeur met arduinen geprofileerde stijlen, een sluitsteen verfraaid met bladmotief en een uitstekende kroonlijst met bouwopschrift A.D.M. 17/ 75 D.C.P.; oorspronkelijke waaier. Merkwaardige stallen in het verlengde van de woning: Boheemse kappen op vierkante, arduinen pijlers. Grote langsschuur tegenover de ingang; latere aanhorigheden uit de 19de eeuw(?).