Traditioneel breedhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Traditioneel breedhuis

Beschrijving

Traditioneel breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen), dat ik kern minstens opklimt tot de 17de eeuw. Gecementeerde lijstgevel, mogelijk in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers waaronder met gekrulde spie, en afgewerkt door een geprofileerde daklijst. Registers van aangepaste, rechthoekige vensters - vroegere kruiskozijnen - met hardstenen lekdrempel. Bij een recente verbouwing van de pui, verdween de hardstenen deuromlijsting in classicerende barokstijl uit het vierde kwart van de 17de eeuw of het eerste kwart van de 18de eeuw: rondboog met geprofileerde archivolt, voorzien van sluitsteen en imposten, op rechtstanden met kwartholbeloop vanaf de plint.

Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek; Braeken, Jo