Heilige Geesthof

Beschrijving

Gesloten hoeve ten dele uit het tweede kwart van de 18de eeuw (jaartal 1736 boven de schuurpoort, 1741 op het afdak van de schuur). Gebouwen van bak- en zandsteen. Boerenhuis met twee verdiepingen voorzien van rechthoekige deur en vensters; bepleisterde gevel.

Rondboogdeuren in de bijgebouwen. Ingemetselde reliëfsteen met voorstelling van de Heilige Geest in de gevel van de schuur. Verbouwingen: aangepaste deuren in de aanhorigheden.

Naast de ingang van de hoeve: overblijfselen van een voormalige romaanse kapel, opgetrokken uit zandsteen (midden 12de eeuw). Het oorspronkelijke plan omvatte een enkele rechthoekige beuk en een gelijksoortig koor, beide met houten zoldering; vermoedelijk een westelijke ingang. Sporen van rondboogvensters in de noordzijde en rondom het koor (houten raam). Bedaking van de beuk verhoogd tijdens de 16de of 17de eeuw gelijktijdig met de inkorting aan de westzijde (baksteen) en de toevoeging van een lemen gevel aan de oostzijde.