Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Gemeente Boortmeerbeek

• Inventarisatie Boortmeerbeek (geografische inventarisatie: 01-01-1969 - 31-12-1969).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

omvat de bescherming als monument Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw: orgel
gelegen te Heverplein 4 (Boortmeerbeek)

Beschrijving

Gotisch en neoclassicistisch geheel; omvat een toren, een beuk van vier traveeën, een uitspringend transept en een veelzijdig koor, geflankeerd door recentere sacristieën (19de en 20ste eeuw).

Gedrongen gotisch koor van zandsteen uit einde 16de eeuw, voorzien van eenvoudige lancetten, tussen steunberen met een versnijding (drie toegemetselde vensters); later vernieuwde gewelven.

Noordkruisarm in laatgotische stijl (16de eeuw); zuidtranseptarm van baksteen herbouwd tijdens de vorige eeuw. Toren en schip heropgebouwd circa 1854 (jaartal op het plafond van de beuk).

Mobilair. Schilderij in het koor (circa 1600?); vijf panelen, getuigend van Rubensiaanse invloed, in het transept en de doopkapel (einde 18de eeuw); verscheidene gepolychromeerde beeldjes onder meer een Sint-Sebastiaan, in de noorddwarsarm (17de en 18de eeuw); hoofdaltaar, kansel, koorgestoelte en biechtstoelen in barokstijl (18de-eeuws).

Aanvullende informatie

Orgel vervaardigd door Augustin Verhulst, daterend van het laatste decennium van de 19de eeuw en van een opmerkelijk goede kwaliteit. Neogotische orgelkast met naamplaatje: FACTEUR D'ORGUES D'ÉGLISE/ AUGUSTIN VERHULST/ HERENT/ BREVET D'INVENTION.

• FAUCONNIER A., ROOSE, P. 1977: Het historisch orgel in Vlaanderen : een inventaris van het orgelbezit per geografische eenheid, deel IIb, arrondissement Leuven, Brussel.

Fauconnier, Antoine & Roose, Patrick (15-04-2016 )