Kasteel van Kwabeek en hoeve

Gemeente Boutersem

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kasteel van Kwabeek en hoeve

omvat de bescherming als monument Kasteel van Kwabeek
gelegen te Neervelpsestraat 11 (Boutersem)

is deel van de bescherming als cultuurhistorisch landschap Kasteel van Kwabeek: domein

Beschrijving

Voormalige baronie die eertijds een der belangrijkste burchten uit de streek bezat. Een gravure van Harrewyn (einde 17de eeuw) stelt een hoge, met grachten omgeven toren voor: drie bouwlagen opgetrokken op vierkant grondplan en bekroond met vier spietorentjes en kantelen; twee rondboogvensters op de tweede en rechthoekige vensters en zonnewijzer op de derde verdieping. Vandaag is deze middeleeuwse slottoren ingebouwd in de traditionele kasteelhoeve uit de tweede helft van de 18de eeuw; de oorspronkelijke bekroning werd afgebroken; bewaard kruisvenster. Volledig gedempte grachten.

Het huidig kasteel is veel recenter (einde 18de en 19de eeuw). Baksteenbouw verrijkt met zandsteen. Twee classicistische hoekpaviljoenen uit einde 18de eeuw; bovenverdieping voorzien van rechthoekige vensters met omlijsting en geornamenteerde sluitsteen.