Teksten van Drye Gulden Sterren

Gulden Sterre ()

Traditioneel diephuis genaamd "Drye Gulden Sterren" uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw, eertijds samen met het links aanpalende Hoogstraat 22 genaamd “Ghulden Sterre” (1579).

Diephuis van twee traveeën, drie bouwlagen en een insteekverdieping onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen). Gecementeerde trapgevel van vier treden, vermoedelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. De vroegere kruiskozijnen van de twee bovenverdiepingen werden in 1841 in opdracht van P.J. Kennes aangepast tot rechthoekige vensters met doorgetrokken lekdrempels. Enkel het rechthoekige luik in de top is bewaard, met een latei op korbelen en een verweerde druiplijst. Verbouwde pui.

Auteurs:  Braeken, Jo

Gulden Sterre ()

Samen met nummer 22, eertijds zogenaamd Gulden Sterre (1579). Diephuis met twee traveeën en vier bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Gecementeerde trapgevel in traditionele stijl, opklimmend tot de tweede helft van de 16de eeuw of de eerste helft van de 17de eeuw maar aangepast in de loop van de 19de en 20ste eeuw. Behouden muurankers met gekrulde spie. Rechthoekige vensters met lekdrempels, enkel het luik in de top bewaarde zijn oorspronkelijke druiplijst. Houten pui.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek