Parochiekerk Sint-Pietersbanden

Beschrijving

Laatgotische westtoren uit de 13de eeuw achter een neogotisch portaal. Gotische beuken van drie traveeën op zuilen en transept van zandsteen, overkluisd met houten zoldering uit de 14de eeuw. Transeptarmen en vijfzijdig koor in laatgotische stijl (jaartal van voltooiing 1502(?), op een gevelsteen in de koorsluiting). Bakstenen zijbeuken in neogotische stijl door A. Van Arenbergh (1845-1846). Aan de noordoostzijde, sacristie in neostijl (1872).

Mobilair. Schilderij op het altaar (17de eeuw); gotische beelden van Sint-Pieter in de noorddwarsarmen (tweede helft 16de eeuw) en Sint-Job (nis boven de ingang), (volkskunst 17de eeuw), gotische doopvont in de noordzijbeuk (15de eeuw) en een wijwatervat (circa 1500) (?); barokmeubilair (17de en 18de eeuw).

Aanvullende informatie

Het orgel werd gebouwd in 1850 en aangepast rond 1900. Op basis van constructie-eigenschappen en inscripties kan het orgel toegeschreven worden aan H. De Volder uit Brussel. Na verbouwingen in de kerk is de plaats van het orgel gewijzigd.

• FAUCONNIER A. & ROOSE P. 1977: Het historisch orgel in Vlaanderen: een inventaris van het orgelbezit per geografische eenheid, deel IIb, arrondissement Leuven, Brussel.