erfgoedobject

Parochiekerk Sint-Anna

bouwkundig element
ID
41605
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41605

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Anna
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Parochiekerk Sint-Anna
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Anna
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Gebouw van het basilicale type met ingebouwde westtoren en koor uitlopend op een vijfzijdige apsis. Noordsacristie uit kalkzandsteen opgetrokken gelijktijdig met het koor (spitstongewelf) en moderne zuidsacristie. Vierkante gotische toren van kalkzandsteen (einde 14de eeuw?) met drie verdiepingen en een uitgelengde spits uit de 18de eeuw. Semi-octogonaal traptorentje aan de noordzijde. Zeer hoge benedenverdieping (heden verlaagd) in verbinding met de beuk en afgedekt met een plafond. Neogotisch portaal in de voorgevel.

Neogotische beuken gebouwd van baksteen naar ontwerp van A. Van Arenbergh (1855).

Smal gotisch koor van kalkzandsteen voorzien van steunberen van het Brabantse type (circa 1500); twee moderne steunberen aan de koorsluiting. Twee vensteropeningen aan de oostzijde en derde, dichtgemetseld raam in de zuidmuur. Kruisribgewelf klaarblijkelijk aanzienlijk aangepast tijdens midden 19de eeuw.

Mobilair. Sint-Anna in de zuidzijbeuk en Sint-Niklaas in de doopkapel (16de en 17de eeuw). Classicistisch meubilair en lambrisering (18de eeuw), onder meer twee zijaltaren en kansel met Louis XVI-inslag laatstgenoemde op de kuip gedateerd 1745. Tegen de koorsluiting, grote grafsteen van R. de Novarra (+ 1651) en zijn echtgenote G. Van Loen (+ 1673).


Bron: GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOVE J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs: Genicot, Luc; Van Aerschot, Suzanne; de Crombrugghe, Anne; Sansen, Hadewych; Vanhove, Jacqueline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Parochiekerk Sint-Anna [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41605 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.