erfgoedobject

de Vergulde Sterre

bouwkundig element
ID: 4161   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4161

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sterre
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Traditioneel diephuis genaamd "de Vergulde Sterre" op de hoek van Hoogstraat en Haarstraat uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw, eertijds samen met het rechts aanpalende Hoogstraat 20 genaamd “Ghulden Sterre” (1579). De geveltop van de vroegere trapgevel werd in de eerste helft van de 19de eeuw verwijderd.

Hoekhuis van drie bij vier traveeën en vier bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de Hoogstraat). Gecementeerde lijstgevels, vermoedelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. De vroegere kruiskozijnen met kwartholle negblokken werden in de eerste helft van de 19de eeuw aangepast tot rechthoekige vensters op hardstenen, in de voorgevel doorgetrokken lekdrempels. De linker travee van de voorgevel is gedicht. Een houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging. Achtergevel: gecementeerde puntgevel met aandak.


Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Drye Gulden Sterren

  • Is deel van
    Hoogstraat

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: de Vergulde Sterre [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4161 (Geraadpleegd op 07-07-2020)