erfgoedobject

Infirmerie

bouwkundig element
ID
41619
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41619

Juridische gevolgen

Beschrijving

Heden Cultureel Centrum. Ruim complex behorend tot de traditionele bak- en zandsteenstijl van de 16de en 17de eeuw (verwerking van ijzerzandsteen). In zijn huidige toestand doet het zich voor als een groot langwerpig gebouw, waarop verscheidene volumes staan ingeënt; één hiervan, de kapel (16de eeuw) bestaat uit een vrij kleine, rechthoekige ruimte uitlopend op een driezijdige apsis met ogiefvenster in de koorsluiting; stucplafond gedateerd 1773(?); sporen van de dichtgemetselde spitsboogarcade waardoor de kapel vermoedelijk in verbinding stond met de grote ziekenzaal; laatstgenoemde bestond oorspronkelijk uit een grote en hoge ruimte onder de ziende bekapping.

Inwendig sterk verbouwd en aangepast, blijkbaar circa 1800, toen de instelling in het bezit kwam van de stedelijke autoriteiten en ingericht werd als burgergodshuis. Recenter bouwopschrift in de voorgevel, met jaartallen 1651-1915, het laatste wijzend op een ingrijpende, uitwendige restauratie.


Bron     : Genicot L.F., Van Aerschot S., de Crombrugghe A., Sansen H. & Vanhove J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs :  de Crombrugghe, Anne, Genicot, Luc, Sansen, Hadewych, Van Aerschot, Suzanne, Vanhove, Jacqueline
Datum  : 1971


Relaties

  • Is deel van
    Begijnhof


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Infirmerie [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41619 (Geraadpleegd op 22-06-2021)