Klooster der Lorreinoozen

Beschrijving

Voormalig klooster der "Lorreinoozen", later brouwerij "Het Hoefijzer". Gebouw der zusters levend volgens de orde van Sint-Augustinus en afkomstig van Lorreinen (vanwaar hun naam). Ze zouden zich pas in 1645 te Diest gevestigd hebben om er een kostschool voor jonge dames te besturen. In 1697 zouden ze reeds de stad verlaten hebben. Kern van de huidige gebouwen mogelijk opklimmend tot 16de of 17de eeuw. Bakstenen constructie met vier verdiepingen op ijzerzandstenen sokkel; zadeldak; linkerzijpuntgevel voorzien van schouderstukken en vlechtingen; rechter in stijl- en regelwerk. Neoclassicistische inrijpoort; met stucwerk versierde vensteromlijstingen in de bepleisterde gevel.