Ghulden Zwaen en Halle van Herentals

Beschrijving

Traditioneel diephuis dat opklimt tot de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. In opdracht J. Corthals werd het pand in 1808 aangepast met een laatclassicistische lijstgevel. Daarbij werd de vermoedelijk getrapte geveltop vervangen door een bijkomende verdieping. In 1848 liet de heer Huysmans-Van den Bergh de lekdrempels van de eerste verdieping verlagen.

Dubbelhuis van vier traveeën en vier bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de straat). Gecementeerde lijstgevel opgebouwd uit verkleinende registers van rechthoekige vensters met geprofileerde dagkanten en lekdrempel; de blindnissen in de uiterste traveeën van de topgeleding getuigen van de vroegere geveltop. Rechthoekige inkomdeur in een geprofileerde omlijsting met neuten en een gestrekte waterlijst in de tweede travee; houten vleugeldeur. Verbouwd winkelraam in de rechter traveeën, en vernieuwde kroonlijst. Achtergevel: bepleisterde, verankerde trapgevel van twaalf (?) treden met een overhoeks topstuk, vermoedelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, vier traveeën breed en drie bouwlagen hoog onder een tweeledige geveltop.

Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 838#195 en 1848#264.