erfgoedobject

Stadhuis Diest

bouwkundig element
ID
41642
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41642

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadhuis Diest
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Stadhuis Diest
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Grote Markt en omgeving
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadhuis van Diest
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Eerste vermelding van een Schepenhuis in 1337; het was gelegen op een korte zijde van de Grote Markt, bij de Sint-Sulpitiuskerk, aan de westzijde aanleunend tegen de "Hofstadt".

Oorspronkelijk bestond het uit drie gebouwen: in het midden het eigenlijke Schepenhuis omgeven door de "Rentemeesterij" en "De Noord", laatstgenoemd gebouw in minder verzorgde bouwtrant.

Van het middeleeuwse gebouw resten nog de kelders uit het tweede kwart van de 14de eeuw; zes van uitgewerkte sluitstenen voorziene kruisribgewelven waarvan de geprofileerde ribben in een kapiteelloze bundelpijler tot op de grond doorlopen. Brede deur met mijtervormige latei, geflankeerd door zuiltjes en gemarkeerd door een uitstekende, geprofileerde lijst; drie- en vierpasmotieven in de zwikken. Aanpalende kelders van het voormalige "Hofstadt", aangepast tijdens de oprichting van het huidige stadhuis. Het geheel was in bouwvallige toestand aan het begin van de 18de eeuw; aanvankelijk werd overwogen alleen "De Noord" af te breken doch in 1723 werd beslist de overige gebouwen eveneens te slopen en een nieuw stadhuis op te richten.

In 1724 kreeg G.I. Kerrickx deze opdracht. Aanvang van het werk in 1726; ruwbouw voltooid in 1728 (muurankers op het fronton), doch algehele afwerking pas voltrokken in 1731. De vroegere kelders werden opnieuw gebruikt voor de onderbouw. Negen traveeën lang classicistisch gebouw met verhoogde begane grond en bovenverdieping, opgetrokken uit baksteen met verwerking van kalkzandsteen en blauwe hardsteen. Naar Frans voorbeeld ritmeren vlakke kolossale pilasters de traveeën; middelste vijf gemarkeerd door een breed fronton met ingeschreven stadswapen en jaartal 1728. Kruisvensters met vlakke omlijstingen van arduin. Tot de latere wijzigingen zouden de twee schouderboogdeuren en de bel-etage-deurvensters van de derde en zevende traveeën behoren. De binnenhuisinrichting werd veelal veranderd en aangepast tijdens de 19de eeuw. Ensemble verminkt door de nieuwe pui met opzichtige trap (1948).

Restauratie van de gotische onderbouw en inrichting als stedelijk museum (1957).


Bron: GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOVE J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs: Genicot, Luc; Van Aerschot, Suzanne; de Crombrugghe, Anne; Sansen, Hadewych; Vanhove, Jacqueline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Grote Markt en omgeving


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadhuis Diest [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41642 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.