Teksten van Laatclassicistisch burgerhuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4165

Laatclassicistisch burgerhuis ()

Laatclassicistisch burgerhuis, volgens de bouwaanvraag uit 1807 gebouwd in opdracht van de heer Petit (vijf linker traveeën). Het zijrisaliet (rechter travee) oorspronkelijk met rondboogpoort werd pas later toegevoegd, mogelijk nog in het eerste kwart van de 19de eeuw. A. Van Broekhoven liet het pand opdelen in appartementen en verhogen met een pseudo-mansarde, naar een ontwerp door de architect Frank Blockx uit 1937.

Voorname rijwoning met enkelhuisopstand van zes traveeën en drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde (kunstleien). Vandaag gedecapeerde, oorspronkelijk bepleisterde en beschilderde lijstgevel in baksteenmetselwerk. Geleed door de puilijst, legt de compositie de klemtoon op het door kolossale pilasters gemarkeerde poortrisaliet in de rechter travee. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit verkleinende registers van rechthoekige vensters met een hardstenen lekdrempel, oorspronkelijk ook op de begane grond. De vensters hebben een vlakke omlijsting in de vijf linker traveeën, en zijn gevat in rechthoekige spaarvelden in het risaliet, doorlopende spiegels op de Borstweringen. Een klassiek hoofdgestel met een gelede architraaf, fries en houten kroonlijst vormt de gevelbeëindiging. Verbouwde begane grond.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 838#180 en 18#7767.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Laatclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/280748 (geraadpleegd op ).


Laatclassicistisch burgerhuis ()

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel - oorspronkelijk met enkelhuisopstand - van zes traveeën en drie verdiepingen, recent aangevuld met zolderverdieping onder plat dak. Deurtravee rechts gemarkeerd door kolossale platte pilasters. Rechthoekige vensters in omlijsting van platte banden; lekdrempels. Borstweringen met langwerpige, verdiepte panelen. Verbouwde begane grond.


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Laatclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4165 (geraadpleegd op ).