erfgoedobject

Burgerhuizen De Gulden Boomen en De Korenbloemen

bouwkundig element
ID: 41661   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41661

Juridische gevolgen

Beschrijving

De twee dwarshuizen uit de 17de eeuw werden in 1745 (bouwopschrift in het driehoekig fronton) voorzien van een vernieuwde voorgevel van vijf traveeën en ten dele afgedekt met een leien schilddak met twee zijdakkapellen. Drie verdiepingen hoog gebouw van baksteen, zandstenen sokkel, oplopende "hoekbanden", vlakke ietwat uitspringende vensteromlijstingen en geprofileerde kroonlijst. Drie van de vijf traveeën worden bekroond met een driehoekig fronton, opgesmukt met de in reliëf uitgehouwen huissymbolen, ingewerkt in een licht asymmetrisch en rijk versierd rocaillemotief.


Bron     : Genicot L.F., Van Aerschot S., de Crombrugghe A., Sansen H. & Vanhove J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs :  de Crombrugghe, Anne, Genicot, Luc, Sansen, Hadewych, Van Aerschot, Suzanne, Vanhove, Jacqueline
Datum  : 1971


Relaties

  • Is deel van
    Diest

  • Is deel van
    Grote Markt en omgeving

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuizen De Gulden Boomen en De Korenbloemen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41661 (Geraadpleegd op 08-08-2020)