Afspanning Den Haan

Gemeente Diest

• Adrescontrole Diest (adrescontroles: 26-06-2007 - 26-06-2007).
  • Inventarisatie Diest (geografische inventarisatie: 01-01-1969 - 31-12-1969).

is beschermd als monument Afspanning Den Haan

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herberg De Haan

Beschrijving

Groot langshuis uit de 16de-17de eeuw, oorspronkelijk twee verdiepingen hoog, behorend tot de traditionele bak- en zandsteenstijl (sokkel met afschuining, hoekkettingen, speklagen en voorheen kruiskozijnen) rechthoekige deur met geprofileerde stijlen, ten dele origineel. Laatgotische hoeknis met baldakijntje. Verhoogd met een verdieping en nieuwe bedaking in de 19de eeuw.

Gelijktijdige bijbouw met rondbooginrijpoort voorzien van een halfronde druiplijst en bekroond met een fraai houten Louis XVI-dakvenster uit het laatste kwart van de 18de eeuw. Aanpalende gevel uit de tweede helft van de 18de eeuw; ijzerzandstenen sokkel en steekboograamomlijsting op de begane grond, steekboogvensters en oculi afgezet met baksteen.