erfgoedobject

Afspanning Den Haan

bouwkundig element
ID
41662
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41662

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als beschermd monument Afspanning Den Haan
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg De Haan
  Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Groot langshuis uit de 16de-17de eeuw, oorspronkelijk twee verdiepingen hoog, behorend tot de traditionele bak- en zandsteenstijl (sokkel met afschuining, hoekkettingen, speklagen en voorheen kruiskozijnen) rechthoekige deur met geprofileerde stijlen, ten dele origineel. Laatgotische hoeknis met baldakijntje. Verhoogd met een verdieping en nieuwe bedaking in de 19de eeuw.

Gelijktijdige bijbouw met rondbooginrijpoort voorzien van een halfronde druiplijst en bekroond met een fraai houten Louis XVI-dakvenster uit het laatste kwart van de 18de eeuw. Aanpalende gevel uit de tweede helft van de 18de eeuw; ijzerzandstenen sokkel en steekboograamomlijsting op de begane grond, steekboogvensters en oculi afgezet met baksteen.


Bron     : Genicot L.F., Van Aerschot S., de Crombrugghe A., Sansen H. & Vanhove J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs :  de Crombrugghe, Anne, Genicot, Luc, Sansen, Hadewych, Van Aerschot, Suzanne, Vanhove, Jacqueline
Datum  :


Relaties

 • Is deel van
  Diest

 • Is deel van
  Grote Markt en omgeving


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Afspanning Den Haan [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41662 (Geraadpleegd op )