erfgoedobject

Woning De Leliekamer

bouwkundig element
ID
41664
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41664

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gildehuis De Lelie
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is aangeduid als beschermd monument Woning De Leliekamer
  Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Voormalig gildehuis der rederijkerskamer "De Lelie", daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw. Bak- en zandstenen dwarshuis met twee verdiepingen met uit- en inzwenkende top uitlopend op een gebogen fronton met gesmeed ijzeren leliënbekroning; steekboogvensters gevat tussen vlakke, zandstenen hoekpilasters en penanten die van de begane grond af tot aan de kroonlijst oplopen; hierdoor ontstaat een verticaliserend effect dat enigszins contrasteert met het nog eerder horizontaliserende karakter van de gevelbekroning (kroonlijst en zware gordellijst ter hoogte van het steekbooglaadvenster voorzien van een middenkalf). Verbouwde benedenverdieping.


Bron     : Genicot L.F., Van Aerschot S., de Crombrugghe A., Sansen H. & Vanhove J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs :  de Crombrugghe, Anne, Genicot, Luc, Sansen, Hadewych, Van Aerschot, Suzanne, Vanhove, Jacqueline
Datum  :


Relaties

 • Is deel van
  Diest

 • Is deel van
  Grote Markt en omgeving


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Woning De Leliekamer [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41664 (Geraadpleegd op )