Woning De Leliekamer

Alternatieve naam Gildehuis De Lelie

• Adrescontrole Diest (adrescontroles: 26-06-2007 - 26-06-2007).
  • Inventarisatie Diest (geografische inventarisatie: 01-01-1969 - 31-12-1969).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gildehuis De Lelie

is beschermd als monument Woning De Leliekamer

Beschrijving

Voormalig gildehuis der rederijkerskamer "De Lelie", daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw. Bak- en zandstenen dwarshuis met twee verdiepingen met uit- en inzwenkende top uitlopend op een gebogen fronton met gesmeed ijzeren leliënbekroning; steekboogvensters gevat tussen vlakke, zandstenen hoekpilasters en penanten die van de begane grond af tot aan de kroonlijst oplopen; hierdoor ontstaat een verticaliserend effect dat enigszins contrasteert met het nog eerder horizontaliserende karakter van de gevelbekroning (kroonlijst en zware gordellijst ter hoogte van het steekbooglaadvenster voorzien van een middenkalf). Verbouwde benedenverdieping.