Gildehuis De Keyzer

Alternatieve naam Sint-Sebastiaan Schuttersgildehuis De Keyzer

• Adrescontrole Diest (adrescontroles: 26-06-2007 - 26-06-2007).
  • Inventarisatie Diest (geografische inventarisatie: 01-01-1969 - 31-12-1969).

is beschermd als monument Gildehuis De Keyzer

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Sint-Sebastiaan Schuttersgildehuis De Keyzer

Beschrijving

Voormalig huis van de Sint-Sebastiaan Schuttersgilde. Renaissance dwarshuis met twee verdiepingen, door middel van fraaie, gecontourneerde muurankers gedateerd 1616. Rijk met banden en rolwerk versierde gevelbekroning, bestaande uit een hoog licht inzwenkend schouderstuk gemarkeerd door een gordellijst en een gedrongen, op een gebogen fronton uitlopende hals gecantonneeerd en bekroond met obelisken; aangepast circa 1700(?). Voorgevel gewijzigd, onder meer vroegere kruisvensters, tijdens de 19de eeuw. Restauratie: 1967. Zijgevel (Tafelrondstraat) voorzien van kruisvensters (gedeeltelijk gewijzigd of toegemetseld). Achtertrapgevel met laadvenster (ijzerzandstenen omlijsting). I

n de omheiningsmuur, overluifeld bakstenen poortgebouw bekroond met een overhoekse muizentandlijst uit de 17de of 18de eeuw; ijzerzandstenen rondbooginrijpoort voorzien van imposten, verfraaid met diamantkop-versiering en een verankerde sluitsteen.