Duffel ()

Traditioneel diephuis genaamd "Duffel" (1586), van twee traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw.

Gecementeerde trapgevel van acht treden met overhoeks topstuk, vermoedelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers. Tijdens de 19de eeuw aangepaste rechthoekige bovenvensters met een hardstenen latei en lekdrempel, oorspronkelijk kruiskozijnen. De tweeledige, daar waterlijsten gemarkeerde geveltop, wordt in het eerste register geopend door een drielicht samengesteld uit een rondboogvormig middenluik tussen aangepaste kloosterkozijnen; rechthoekig luikgat met balkgat erboven. Verbouwde pui.

Auteurs:  Braeken, Jo

Duffel ()

Voormalig huis "Duffel" (1586). Diephuis van twee traveeën en twee verdiepingen onder zadeldak (Vlaamse pannen), in traditionele stijl uit de tweede helft van de 16de eeuw of de eerste helft van de 17de eeuw, doch aangepast in de loop van de 19de en de 20ste eeuw.

Gecementeerde trapgevel (acht treden), overlopend in overhoeks topstuk. Rechthoekige vensters met arduinen latei en lekdrempel (19de eeuw), als verbouwing van de oorspronkelijke kruiskozijnen. Onderste topgeleding met rondboogvormig middenluik, eertijds geflankeerd door kruiskozijnen. Onder het bovenste luikgat met balkgat bleef een doorlopende druiplijst bewaard die de dekstenen van de treden onderling verbindt. Vrij recente houten pui.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek