Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Winkelhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de kachelsmid en slotenmaker Joseph Lejeune, naar een ontwerp door de architect J. Van den Heuvel uit 1879. Deze laatste was in Antwerpen actief vanaf 1876, maar vestigde zich in 1881 in het Oost-Vlaamse Nevele. Het nieuwbouwpand verving een traditioneel diephuis met aangepaste trapgevel van drie traveeën en drie bouwlagen uit de 17de eeuw.

Rijwoning van twee traveeën en vier bouwlagen onder een schilddak (nokrichting loodrecht op de straat, pannen). De oorspronkelijk bepleisterde en beschilderde lijstgevel heeft vandaag een parement in gedecapeerd baksteenmetselwerk, met verlies van het stucdecor. Klassieke houten winkelpui op een geprofileerde hardstenen plint, met zijportaal, bewerkte pilasters, en een entablement waarvan de overstekende kroonlijst op klossen en consoles rust. Registers van rechthoekige bovenvensters met hardstenen lekdrempel en gemetselde onderdorpel, oorspronkelijk gevat in een geriemde omlijsting met oren. Van het klassieke hoofdgestel rest de houten kroonlijst met tandlijst. Dit laatste wordt in de middenas doorbroken door een dakvenster met een rondbogig laadluik, smeedijzeren korf en hijsbalk, onder een driehoekig pseudo-fronton.