Burgerhuis (beschermingsdossier) ()

Het pand aan de Botermarkt 11 is een bepleisterd breedhuis uit de eerste helft van de 19de eeuw met drie bouwlagen en vier traveeën onder een zadeldak en is gelegen aan één van de belangrijkste handelsplaatsen in het historisch centrum van Diest. Mutatieschetsen tonen aan dat het hoofdvolume van het pand ongewijzigd bleef, evenals de gevel, die op oude foto’s -op de begane grond na- geen verschillen toont met de huidige toestand. De gelijkvloerse verdieping bestond in 1905 nog uit een centrale rechthoekige deur, geflankeerd door twee vitrines, waarvoor dhr. Moons op 28 januari 1895 een bouwaanvraag indiende. Vóór de wijziging bestond de begane grond (van links naar rechts) uit een deur naar de woning op de verdieping, een vitrine, de toegang tot de winkel en opnieuw een vitrine. De geleding van de volledige gevel bestond dus tot 1895 uit vier traveeën. De dakkapel, duidelijk zichtbaar op de foto uit 1905, wordt echter niet op de geveltekening aangeduid.

De eerste verdieping wordt volledig opengebroken door rondboogvensters met festoenen en bladmotieven in de boogzwikken, een sluitsteen met krul en diamantkop, spiegels op de penanten en florale krulmotieven op de borstwering onder geprofileerde onderdorpels. Alle vensters zijn voorzien van sierlijk houten schrijnwerk met afgeronde binnenhoeken en gietijzeren balustrades, versierd met blad- en bloemmotieven. Een geprofileerde kordonlijst scheidt de eerste van de tweede verdieping die gevormd wordt door verdiept aangebrachte, rechthoekige vensters tussen penanten en voorzien van vooruitspringende onderdorpels en borstweringen met verdiepte spiegels. De gevel wordt bekroond door een daklijst onder de vorm van een classicistisch entablement. Zoals hoger reeds vermeld tonen oude foto’s aan dat vroeger in het midden van het dakvlak een dakkapel stond.

Recent blauw en grijs geschilderde gevel en schrijnwerk.

Het interieur werd niet bezocht.

• BRANS M., Diest. Stille getuigen, s.l., 1994.
  • LEMAIRE R. e.a., Bouwen door de eeuwen heen. Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, 1, Provincie Brabant, arrondissement Leuven, Luik, 1971: p.56-99.
  • VAN DER EYCKEN M., Steden in beeld. Diest, s.l., 1994.

Bron: Beschermingsdossier DB002164
Auteurs:  Verloove, Claartje; Paesmans, Greta

Rijhuis ()

Rijhuis met drie verdiepingen uit einde 18de eeuw in vrij provinciale Louis XVI-stijl. Geprofileerde lijsten accentueren de horizontale geledingen; daklijst onder de vorm van een classicistisch entablement; geornamenteerde zwikken tussen de rondboogvensters van de tweede verdiepingen. Weinig harmoniërende winkelpui uit de 20ste eeuw.