Classicistisch burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Diest
Deelgemeente Diest
Straat Botermarkt
Locatie Botermarkt 24, Diest (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Diest (actualisaties: 04-04-2006 - 04-04-2006).
  • Adrescontrole Diest (adrescontroles: 26-06-2007 - 26-06-2007).
  • Inventarisatie Diest (geografische inventarisatie: 01-01-1969 - 31-12-1969).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Classicistisch burgerhuis

Deze bescherming is geldig sinds 04-12-2003.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Het pand aan de Botermarkt 24, één van de belangrijkste handelsplaatsen in het historisch centrum van Diest, is een drielagig en vier traveeën tellend breedhuis met zandhoudende kalkstenen gevelparement dat aan de hand van de Lodewijk XVI-ornamenten rond het einde van de 18de eeuw kan gedateerd worden. Het hoofdvolume blijkt, na onderzoek van de mutatieschetsen, tot op de dag van vandaag ongewijzigd.

De gelijkvloerse verdieping wordt gevormd door een vroeg 20ste-eeuwse, afgeloogde houten pui van vier traveeën. Gescheiden door brede penanten, als gecanneleerde pilasters uitgewerkt en bekroond door voluutvormige consoles onder een kroonlijst, wordt het gevelvlak ingedeeld in twee delen: de dubbele toegangsdeur tot het woongedeelte uiterst links in de gevel, waarnaast een winkeldeur tussen twee uitstalramen. Spiegels, schijfmotieven en kleinere voluutconsoles versieren de fries boven de deuren en uitstalramen. Het metselwerk van de borstweringen onder de uitstalramen vertoont bouwnaden die vermoedelijk verwijzen naar voormalige keldergaten. Het gevelvlak op de verdiepingen is opengebroken door middel van naar boven toe verjongende, rechthoekige vensters die verdiept werden aangebracht. De borstweringen van de vensters op de eerste verdieping dragen ruitvormige versieringen met schijfmotief. De geprofileerde dorpel onder de vensters van de tweede verdieping wordt ondersteund door consoles met ruit-, gestileerde dennenappel- en schijfmotieven, waartussen en spiegel. Een hoofdgestel en een sterk uitkragende bakgoot kondigen de overgang naar het zadeldak aan. Sinds jaren is in het pand een tabakszaak gevestigd.

  • BOGAERT C. e.a., "Van winkelen en puien", in Monumenten en Landschappen, jaargang 2, nummer 1, 1982: p. 12-41.
  • BRANS M., Diest. Stille getuigen, s.l., 1994.
  • LEMAIRE R. e.a., Bouwen door de eeuwen heen. Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, 1, Provincie Brabant, arrondissement Leuven, Luik, 1971: p.56-99.
  • VAN DER EYCKEN M., Steden in beeld. Diest, s.l., 1994.

Bron: Beschermingsdossier DB002164

Auteurs: Paesmans, Greta & Verloove, Claartje

Alle teksten

Relaties

maakt deel uit van Diest

Diest (Diest)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.