erfgoedobject

Hoekhuis met traditionele kern

bouwkundig element
ID: 4170   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4170

Juridische gevolgen

Beschrijving

Pand met traditionele kern op de hoek van Hoogstraat en Stoofstraat, dat minstens opklimt tot de 17de eeuw, en werd aangepast met een laatclassicistische lijstgevel in de vroege 19de eeuw.

Hoekhuis van vier bij drie traveeƫn en drie bouwlagen, waarvan de bedaking tijdens het interbellum werd vervangen door een pseudo-mansarde met dakkapellen. De bepleisterde en beschilderde lijstgevels zijn op beide verdiepingen verankerd door smeedijzeren muurankers, die getuigen van de oude kern mogelijk in bak- en zandsteenbouw. De opstanden beantwoorden aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit verkleinende registers van rechthoekige bovenvensters met individuele lekdrempel. Zijde Hoogstraat onderscheidt de lage tweede verdieping zich door casementen op de borstwering en boven de lateien, en het ontbreken van lekdrempels. Een omlopende, houten kroonlijst op modillons en tandlijst vormt de gevelbeƫindiging. Verbouwde pui.


Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Hoekhuis met traditionele kern [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4170 (Geraadpleegd op 15-12-2019)