Teksten van Hoekhuis met traditionele kern

Hoekhuis met traditionele kern ()

Pand met traditionele kern op de hoek van Hoogstraat en Stoofstraat, dat minstens opklimt tot de 17de eeuw, en werd aangepast met een laatclassicistische lijstgevel in de vroege 19de eeuw.

Hoekhuis van vier bij drie traveeën en drie bouwlagen, waarvan de bedaking tijdens het interbellum werd vervangen door een pseudo-mansarde met dakkapellen. De bepleisterde en beschilderde lijstgevels zijn op beide verdiepingen verankerd door smeedijzeren muurankers, die getuigen van de oude kern mogelijk in bak- en zandsteenbouw. De opstanden beantwoorden aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit verkleinende registers van rechthoekige bovenvensters met individuele lekdrempel. Zijde Hoogstraat onderscheidt de lage tweede verdieping zich door casementen op de borstwering en boven de lateien, en het ontbreken van lekdrempels. Een omlopende, houten kroonlijst op modillons en tandlijst vormt de gevelbeëindiging. Verbouwde pui.

Auteurs:  Braeken, Jo

Hoekhuis met drie bouwlagen en pseudo-mansardedak met dakkapellen, elk bekroond door een driehoekig fronton. Huidig uitzicht uit de 19de eeuw, doch met oudere kern (17de eeuw?).

Bepleisterde en beschilderde lijstgevels van respectievelijk vier en drie traveeën voorzien van muurankers en beëindigd door middel van brede kroonlijst op modillons. Rechthoekige vensters met lekdrempels, behalve op de derde verdieping van de voorgevel. Borstweringen van laatstgenoemde uitgewerkt met rechthoekige casementen. Begane grond, met afgeschuinde hoek, recent bekleed met geglazuurde tegels en geopend met brede winkelramen.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek