erfgoedobject

Refugium van de Teutoonse Orde

bouwkundig element
ID
41705
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41705

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig refugium van de Commanderij der Ridders der Teutoonse Orde van Bekkevoort. Reeds vermeld sedert de 16de eeuw, vooreerst in de Engelandstraat, vervolgens in de Paardenstraat, tot 1626 in de Refugiestraat en ten slotte in de Hasseltsestraat. Heropgebouwd circa 1740, nieuwe kapel en aanhorigheden.

Strenge bakstenen voorgevel voorzien van steekboogvensters met arduinen omlijsting, een brede toegangsdeur in Frans classicistische stijl en drie ingemetselde wapenschilden onder meer van de Duitse en Oostenrijkse Orden. De achtergevel bestaat uit een dubbele puntgevel. Voornamelijk achteraan wijzigingen en aanpassingen uit de 19de en 20ste eeuw; voorgevel later hervoegd en geschilderd. Bewaard tuinpaviljoen.


Bron     : Genicot L.F., Van Aerschot S., de Crombrugghe A., Sansen H. & Vanhove J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs :  de Crombrugghe, Anne, Genicot, Luc, Sansen, Hadewych, Van Aerschot, Suzanne, Vanhove, Jacqueline
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Refugium van de Teutoonse Orde [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41705 (Geraadpleegd op )