Teksten van Verankerd diephuis

Traditioneel diephuis ()

Diephuis in verankerde baksteenbouw dat een eenheid vormt met het aanpalende hoekhuis van Hoogstraat en Sint-Jansvliet, gebouwd of tot zijn huidige vorm aangepast omstreeks 1750. Gedecapeerde bakstenen lijstgevel, verankerd door smeedijzeren muurankers, en beëindigd door een zandstenen daklijst met kwarthol profiel en de houten kroonlijst. Van de oorspronkelijke pui resten de doorlopende hardstenen latei waarboven drie ontlastingsbogen. De bovenverdieping wordt geopend door een register van drie gekoppelde, rechthoekige vensters in een hardstenen omlijsting met geprofileerde dagkanten, onder ontlastingsbogen. De winkelpui met middenportaal werd in 1938 aangebracht door de aannemer G. Van Himbeeck, in opdracht van de Commissie voor Openbare Onderstand van Antwerpen; de oorspronkelijke bekleding uit kunstmarmer is verwijderd. Achtergevel: puntgevel.

Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 18#11019.

Auteurs:  Braeken, Jo

Stadswoning ()

Vormt een eenheid met pand nummer 76. Diephuis met drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen), gebouwd circa 1750. Bakstenen lijstgevel (gedecapeerd?), beëindigd door middel van geprofileerde daklijst van witte natuursteen. Gekoppelde rechthoekige vensters in arduinen omlijsting onder strekse ontlastingsbogen. Begane grond bekleed met kunstmarmer en geopend met brede winkelramen.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek