erfgoedobject

Woning De Helle

bouwkundig element
ID
41730
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41730

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning De Helle
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Woning De Helle
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Met zandsteen bekleed dubbelhuis met drie verdiepingen in Louis XVI-stijl uit het vierde kwart van de 18de eeuw. Horizontale geledingen gemarkeerd door de puilijst, een gordellijst en een gemoulureerde kroonlijst. Rechthoekige deur, met geprofileerde omlijsting, op vlakke neuten, geflankeerd door smalle pilasters, uitlopend op gegroefde en met droppen versierde consoles die de kroonlijst dragen; fries verrijkt met een festoenmotief. Rechthoekige vensteromlijstingen (ramen met roedeverdeling); middenvenster van de bel-etage bekroond met een guirlande onder de vooruitspringende cordonband. Rondbooginrijpoort voorzien van imposten en volutesluitsteen, ingeschreven in een rechthoekige omlijsting.


Bron     : Genicot L.F., Van Aerschot S., de Crombrugghe A., Sansen H. & Vanhove J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs :  de Crombrugghe, Anne, Genicot, Luc, Sansen, Hadewych, Van Aerschot, Suzanne, Vanhove, Jacqueline
Datum  :


Relaties

  • Is deel van
    Grote Markt en omgeving


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Woning De Helle [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41730 (Geraadpleegd op )