Herenhuis de Bloempot met tuin

Gemeente Diest

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis De Bloempot

omvat de bescherming als monument Herenhuis De Bloempot
gelegen te Koning Albertstraat 38 (Diest)

omvat de bescherming als monument Herenhuis de Bloempot: tuin

Beschrijving

Statig Louis XV-dubbelhuis met twee verdiepingen dagtekenend van 1765(?). Baksteenbouw verrijkt met arduin. Steekboogramen met vlakke omlijstingen en uitspringende sluitstenen. Korinthische pilasters, in kolossale orde opgesteld ritmeren de vijf geveltraveeën; deze muurpilasters met Louis XV-ornamenten bovenaan in de ingediepte schachten, schragen het hoofdgestel met gekorniste kroonlijst. Mooi uitgewerkte middentravee met Louis XV-deur en door een balkon afgesloten deurvenster. Zadeldak met drie van een rocaille-fronton voorziene dakvensters. Zijpuntgevels afgewerkt met muurvlechtingen en schouderstukken.

Aanvullende informatie

Achter het herenhuis ligt een ruime stadstuin met een minstens tot het begin van de 19de eeuw opklimmend koetshuis. De tuin wordt ingesloten door de Bloempotgang - een smalle brandgang - en de Michel Theysstraat.

De beplanting bestaat uit enkele struiken, wat grote bomen - voornamelijk geconcentreerd aan de zijde van de Michel Theysstraat en als meest belangrijke een bruine beuk (Fagus silvatica 'Atropunicea') - en overwegend gras naar het terras van de woning toe. Een gedeeltelijk gekasseide en verder met betondallen omboorde aarden oprit leidt naar het koetshuis.

• Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Digitaal beschermingsdossier DB002163, Diest-Noord: 31 monumenten en 5 stadsgezichten (C. Verloove, 2003).

Verloove, Claartje (01-01-2003 )