erfgoedobject

Herenhuis de Bloempot met tuin

bouwkundig element
ID
41735
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41735

Juridische gevolgen

Beschrijving

Statig Louis XV-dubbelhuis met twee verdiepingen dagtekenend van 1765(?). Baksteenbouw verrijkt met arduin. Steekboogramen met vlakke omlijstingen en uitspringende sluitstenen. Korinthische pilasters, in kolossale orde opgesteld ritmeren de vijf geveltraveeƫn; deze muurpilasters met Louis XV-ornamenten bovenaan in de ingediepte schachten, schragen het hoofdgestel met gekorniste kroonlijst. Mooi uitgewerkte middentravee met Louis XV-deur en door een balkon afgesloten deurvenster. Zadeldak met drie van een rocaille-fronton voorziene dakvensters. Zijpuntgevels afgewerkt met muurvlechtingen en schouderstukken.


Bron     : Genicot L.F., Van Aerschot S., de Crombrugghe A., Sansen H. & Vanhove J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs :  de Crombrugghe, Anne, Genicot, Luc, Sansen, Hadewych, Van Aerschot, Suzanne, Vanhove, Jacqueline
Datum  :

Aanvullende informatie

Achter het herenhuis ligt een ruime stadstuin met een minstens tot het begin van de 19de eeuw opklimmend koetshuis. De tuin wordt ingesloten door de Bloempotgang - een smalle brandgang - en de Michel Theysstraat.

De beplanting bestaat uit enkele struiken, wat grote bomen - voornamelijk geconcentreerd aan de zijde van de Michel Theysstraat en als meest belangrijke een bruine beuk (Fagus silvatica 'Atropunicea') - en overwegend gras naar het terras van de woning toe. Een gedeeltelijk gekasseide en verder met betondallen omboorde aarden oprit leidt naar het koetshuis.

  • Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Digitaal beschermingsdossier DB002163, Diest-Noord: 31 monumenten en 5 stadsgezichten (C. Verloove, 2003).
Auteurs : Verloove, Claartje
Datum:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis de Bloempot met tuin [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41735 (Geraadpleegd op )