erfgoedobject

Brouwerij

bouwkundig element
ID
41737
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41737

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij
    Deze vaststelling wordt geldig vanaf

Beschrijving

Ruim langshuis met twee verdiepingen en barok getint middenrisaliet uit de 17de eeuw. Traditionele bak- en zandsteenbouw; voorheen kruisvensters; uitspringende kroonlijst op houten modillons. Middenrisaliet opgevat als een fraai, met zandsteen afgewerkt volutegeveltje uitlopend op een driehoekig fronton en voorzien van een door barokmotieven geflankeerd oculus. Rondboog inrijpoort gemarkeerd door een druiplijst; op de imposten gedateerd A 1669.

Voorgevel aangepast in de loop van de 19de en 20ste eeuw, onder meer door het wegbreken der kruiskozijnen en het uitbreken van een tweede voordeur. Eveneens aangepaste achtergevel bekroond met dubbele, overhoekse muizentand. Van het oorspronkelijk U-vormig gebouw is reeds een zijvleugel gesloopt en de afbraak van de andere is aan de gang.


Bron     : Genicot L.F., Van Aerschot S., de Crombrugghe A., Sansen H. & Vanhove J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs :  de Crombrugghe, Anne, Genicot, Luc, Sansen, Hadewych, Van Aerschot, Suzanne, Vanhove, Jacqueline
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Brouwerij [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41737 (Geraadpleegd op )