Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Winkelhuis in neoclassicistische stijl op de hoek van Huikstraat en Kommekensstraat, gebouwd in opdracht van de heer P.J. Cauwenbergh, naar een ontwerp door Frans Claes uit 1892. Deze architect was in Antwerpen vermoedelijk actief van begin jaren 1880 tot omstreeks 1905. Hij liet een bescheiden, veeleer conventioneel oeuvre na, overwegend in neoclassicistische stijl.

Het afgeschuinde hoekhuis met een gevelbreedte van zeven traveeën, omvat drie bouwlagen onder een mansardedak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond, rust op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door de puilijst en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op de afgeschuinde hoektravee met het winkelportaal, en het aanpalende risaliet zijde Huikstraat. Deze worden respectievelijk gemarkeerd door een balkon op voluutconsoles met wortelmotief, en kolossale pilasters; vernieuwde, oorspronkelijk ijzeren balkonborstwering. Winkelramen in een klassieke houten omlijsting met pilasters en etablement op consoles flankeren het winkelportaal. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig compositieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen, de bovenvensters in geriemde omlijsting, de eerste verdieping geaccentueerd door oren en een sluitsteen in de hoektravee. Een klassiek hoofdgestel met gekorniste houten kroonlijst vormt de gevelbeëindiging; rechthoekige dakkapel tussen oeils-de-boeuf.

De middenas van de zijgevel zijde Kommekensstraat, wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een blauw geschilderde rondboognis binnen een omlijsting van pilasters en een entablement op voluutconsoles. Het beschilderde houten Mariabeeld uit het einde van de 18de of het begin van de 19de eeuw dat hierin staat opgesteld, bevond zich oorspronkelijk op de hoek van het huis dat voor het nieuwbouwpand werd gesloopt. Madonna en Kind met rijksappel in de hand, de mantel blauw geschilderd, geplaatst op een sokkel met Mariamonogram. Een zinnebeeldige Duif in een vergulde stralenkrans, geflankeerd door twee engeltjes, waarvan het ene de zon draagt, het andere de maan, vormen de bekroning. Smeedijzeren lichtarm. Gerestaureerd door Noorje Cools in 2010-2011.