Teksten van Winkelhuis in neoclassicistische stijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4175

Winkelhuis in neoclassicistische stijl ()

Winkelhuis in neoclassicistische stijl op de hoek van Huikstraat en Kommekensstraat, gebouwd in opdracht van de heer P.J. Cauwenbergh, naar een ontwerp door Frans Claes uit 1892. Deze architect was in Antwerpen vermoedelijk actief van begin jaren 1880 tot omstreeks 1905. Hij liet een bescheiden, veeleer conventioneel oeuvre na, overwegend in neoclassicistische stijl.

Het afgeschuinde hoekhuis met een gevelbreedte van zeven traveeën, omvat drie bouwlagen onder een mansardedak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond, rust op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door de puilijst en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op de afgeschuinde hoektravee met het winkelportaal, en het aanpalende risaliet zijde Huikstraat. Deze worden respectievelijk gemarkeerd door een balkon op voluutconsoles met wortelmotief, en kolossale pilasters; vernieuwde, oorspronkelijk ijzeren balkonborstwering. Winkelramen in een klassieke houten omlijsting met pilasters en etablement op consoles flankeren het winkelportaal. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig compositieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen, de bovenvensters in geriemde omlijsting, de eerste verdieping geaccentueerd door oren en een sluitsteen in de hoektravee. Een klassiek hoofdgestel met gekorniste houten kroonlijst vormt de gevelbeëindiging; rechthoekige dakkapel tussen oeils-de-boeuf.

De middenas van de zijgevel zijde Kommekensstraat, wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een blauw geschilderde rondboognis binnen een omlijsting van pilasters en een entablement op voluutconsoles. Het beschilderde houten Mariabeeld uit het einde van de 18de of het begin van de 19de eeuw dat hierin staat opgesteld, bevond zich oorspronkelijk op de hoek van het huis dat voor het nieuwbouwpand werd gesloopt. Madonna en Kind met rijksappel in de hand, de mantel blauw geschilderd, geplaatst op een sokkel met Mariamonogram. Een zinnebeeldige Duif in een vergulde stralenkrans, geflankeerd door twee engeltjes, waarvan het ene de zon draagt, het andere de maan, vormen de bekroning. Smeedijzeren lichtarm. Gerestaureerd door Noorje Cools in 2010-2011.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1892#474.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2017: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/202935 (geraadpleegd op ).


Hoekhuis ()

Hoekhuis van vier bouwlagen met pseudo-mansardedak, laatstgenoemde geopend met een rechthoekige dakkapel, boven de hoektravee voorts met drie oeil-de boeufs, daterend uit 1892. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels van elk drie traveeën + afgeschuinde hoektravee, gebouwd op een arduinen plint en afgezet met een gekorniste kroonlijst met tandlijst op klossen. Horizontale gevelritmering door middel van gekorniste puilijst, onderling verbonden lekdrempels en doorlopende geprofileerde kordons. Benedenverdieping met imitatievoegen; twee fraaie houten winkelpuien van het klassiek type; voorts rechthoekige deuren en vensters in omlijsting van vlakke banden. Bovenverdieping met rechthoekige vensters in riemomlijsting, op de hoofdverdieping met oren; panelen op de borstweringen. Deurraam van de hoektravee gemarkeerd door decoratieve sluitsteen en door balkon op consoles. Zijgevel Kommekensstraat: blinde nis, met waterlijst op platte gegroefde consoles waarin Onze-Lieve-Vrouwebeeld uit de 19de eeuw: bekroond door zinnebeeldige duif in stralenkrans geflankeerd door twee engeltjes, het ene draagt de zon, het andere de maan. Brede sokkel met Mariamonogram.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1892, Modern Archief 20.275, dossier 474; architect F. Claes.

Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Goossens M. 1976: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4175 (geraadpleegd op ).