Teksten van Traditioneel diephuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4176

Traditioneel diephuis ()

Tradioneel diephuis met drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw.

De trapgevel van acht/zeven treden met een overhoeks topstuk onderscheidt zich door een volledig zandstenen parement verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie, dat tussen 1999 en 2003 werd gedecapeerd en gerenoveerd. Op de eerste verdieping een register van aangepaste kruiskozijnen met oorspronkelijke kwartholle negblokken en wigvormige ontlasting, maar vernieuwde dorpels en monelen. In onderste topgeleding, rondboogluik tussen hoge rechthoekige kloosterkozijnen met vernieuwde lekdrempel en tussendorpel; erboven een rechthoekig luik. Het winkelraam in klassieke houten omlijsting met pilasters en hoofdgestel werd in 1902 aangebracht door de aannemer Gebroeders Grangé in opdracht van de heer L. Van Beylen, ter vervanging van een bestaand exemplaar met dezelfde vorm. Ordonnantie en plint bleven behouden; deurposten met renaissance-wortelmotieven.

Bepleisterde en beschilderde achtertrapgevel met aangepaste ordonnantie van twee traveeën.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1902#904, 86#990047 en 86#30194.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2017: Traditioneel diephuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/202949 (geraadpleegd op ).


Stadswoning ()

Diephuis met drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 16de eeuw of de eerste helft van de 17de eeuw. Bepleisterde en beschilderde trapgevel (zeven treden + topstuk) met enkelhuisopstand voorzien van muurankers met gekrulde spie. Houten winkelpui uit het vierde kwart van de 19de eeuw of het eerste kwart van de 20ste eeuw respecteert de oorspronkelijke gevelordonnantie. Rechthoekige vensters met lekdrempels als verbouwingen van de oorspronkelijke kruiskozijnen. In onderste topgeleding, rondboogluik en hoge rechthoekige zijvensters - voorheen kloosterkozijnen - alle met lekdrempels en met afgeschuinde hoeken. Ten slotte rechthoekig luikgat en balkgat. Renaissance-wortelmotieven op deuromlijsting.


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Goossens M. 1976: Traditioneel diephuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4176 (geraadpleegd op ).