Woning het Spijker

Alternatieve naam Refugium van de abdij van Tongerlo

• Adrescontrole Diest (adrescontroles: 26-06-2007 - 26-06-2007).
  • Inventarisatie Diest (geografische inventarisatie: 01-01-1969 - 31-12-1969).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Refugium van de abdij van Tongerlo

is beschermd als monument Woning Het Spijker

Beschrijving

In particulier bezit sinds de Franse Revolutie. Gebouw in traditionele stijl van de 16de eeuw, opgetrokken aan de splitsing van de Demer. IJzerzandstenen rondboogpoort met verankering voorzien van haar oorspronkelijke, rijk beslagen deurvleugels. Bakstenen constructie met twee verdiepingen, verrijkt met hoekkettingen; voorheen kruisramen (heden toegemetseld of gewijzigd) voorzien van zandstenen aanzet- en sluitstenen. Zijtrapgevels. Grote dakvenster in de noord- en zuidgevel.

Veelzijdige hoektoren (noordoosten), afgedekt met een leien spits voorzien van een dakkapel. Uitbreiding uit de 17de eeuw aan de oostzijde. Wagenhuis gedateerd 1642.