erfgoedobject

Woning het Spijker

bouwkundig element
ID
41761
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41761

Juridische gevolgen

Beschrijving

In particulier bezit sinds de Franse Revolutie. Gebouw in traditionele stijl van de 16de eeuw, opgetrokken aan de splitsing van de Demer. IJzerzandstenen rondboogpoort met verankering voorzien van haar oorspronkelijke, rijk beslagen deurvleugels. Bakstenen constructie met twee verdiepingen, verrijkt met hoekkettingen; voorheen kruisramen (heden toegemetseld of gewijzigd) voorzien van zandstenen aanzet- en sluitstenen. Zijtrapgevels. Grote dakvenster in de noord- en zuidgevel.

Veelzijdige hoektoren (noordoosten), afgedekt met een leien spits voorzien van een dakkapel. Uitbreiding uit de 17de eeuw aan de oostzijde. Wagenhuis gedateerd 1642.


Bron     : Genicot L.F., Van Aerschot S., de Crombrugghe A., Sansen H. & Vanhove J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs :  de Crombrugghe, Anne, Genicot, Luc, Sansen, Hadewych, Van Aerschot, Suzanne, Vanhove, Jacqueline
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Woning het Spijker [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41761 (Geraadpleegd op )