erfgoedobject

Watermolen Ezeldijkmolen

bouwkundig element
ID
41767
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41767

Juridische gevolgen

Beschrijving

Grote watermolen (1553), voorheen toebehorend aan de Nassau's, opgetrokken op een aftakking van de Demer. Gebouw in de vorm van een Latijns kruis met trapgevels aan de vier uiteinden; de langsvleugel loodrecht op de Demer, bevat het molenrad.

Traditionele bak- en zandsteenstijl met laatgotische reminiscenties; nog verhoogde schouderstukken, doch reeds aanwezigheid van gordellijsten ter hoogte van de vensteronderdorpels der tweede en derde verdieping; speklagen in het verlengde van de middenkalven en van de bovendorpels der kruiskozijnen en om de twee treden uitlopend op een dekplaat in de trapgevel; dubbele en enkele ontlastingsbogen met zandstenen sleutel. Laag korfboogdeurtje en stompe spitsbooginrijpoort met kwarthol geprofileerde omlijsting van zandsteen.


Bron     : Genicot L.F., Van Aerschot S., de Crombrugghe A., Sansen H. & Vanhove J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs :  de Crombrugghe, Anne, Genicot, Luc, Sansen, Hadewych, Van Aerschot, Suzanne, Vanhove, Jacqueline
Datum  : 1971


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Watermolen Ezeldijkmolen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41767 (Geraadpleegd op 09-05-2021)