Meergezinswoning in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Meergezinswoning in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer Franceus, naar een ontwerp door Joseph Antoine Hompus uit 1872. Het gebouw behoort tot het late oeuvre van de architect, van wie in Antwerpen een groot aantal bouwprojecten zijn teruggevonden uit de jaren 1858 tot 1878. Gezien zijn leeftijd valt het niet uit te sluiten dat hij al sinds midden jaren 1830 actief was. De productie van Hompus bestaat hoofdzakelijk uit burgerhuizen, die in stijl evolueren van de Louis-Philippe- en de second-empirestijl tijdens de jaren 1860, naar een conventioneel neoclassicisme tijdens de jaren 1870. Tot zijn meest prestigieuze realisaties behoren het hotel Van Noten in de Leguit, en het Museum Nottebohm in de Mutsaardstraat, beide uit 1866. Zoon Ferdinand Hompus volgde zijn vader vanaf 1875 op met een eigen praktijk.

Met een gevelbreedte van vier traveeën, omvat de rijwoning vier bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door kordonvormende lekdrempels, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema. Registers van rechthoekige bovenvensters in geriemde omlijsting, in de topgeleding met individuele lekdrempel en onderdorpel; gietijzeren parapetten. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging. De oorspronkelijke winkelpui met middenportaal, in een klassieke houten omlijsting met pilasters en entablement, is verwijderd.

Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1872#822.