erfgoedobject

Burgerhuizen De Sleutels en Het Lammeke

bouwkundig element
ID: 41771   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41771

Juridische gevolgen

Beschrijving

Twee rijhuizen waarvan de voorgevels opgenomen werden in een ruime compositie met classicistische inslag uit einde 18de eeuw. Twee en een halve bouwlaag bekroond met een driehoekig fronton. In de met zandsteen beklede voorgevel worden de horizontale geledingen sterk gemarkeerd door cordonbanden en een entablement met een fries van trigliefen en metopen en een kroonlijst.

Travee├źn der benedenverdieping geritmeerd door pilasters rustend op classicistische consoles en de geprofileerde deur- en vensteromlijstingen; uitgewerkte houten waaiers met zinnebeeld van het huis. Lateien en vensterdammen verfraaid met ornamenten in navolging van de Louis XVI-stijl.


Bron     : Genicot L.F., Van Aerschot S., de Crombrugghe A., Sansen H. & Vanhove J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs :  de Crombrugghe, Anne, Genicot, Luc, Sansen, Hadewych, Van Aerschot, Suzanne, Vanhove, Jacqueline
Datum  : 1971


Relaties

  • Is deel van
    Diest
    Diest (Diest)

  • Is deel van
    Grote Markt en omgeving
    Cabaretstraat, Cleynaertsstraat, Grote Markt, Hollestraat, Kaai, Keizerinnestraat, Koning Alberts...

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Burgerhuizen De Sleutels en Het Lammeke [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41771 (Geraadpleegd op 14-10-2019)