Refugium der oratorianen van Scherpenheuvel

Gemeente Diest

• Adrescontrole Diest (adrescontroles: 26-06-2007 - 26-06-2007).
  • Inventarisatie Diest (geografische inventarisatie: 01-01-1969 - 31-12-1969).

is beschermd als monument Refugiehuis der Oratorianen van Scherpenheuvel met tuin

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Refugium der Oratorianen van Scherpenheuvel

Beschrijving

Voormalig refugium der oratorianen van Scherpenheuvel, heden rustoord. Fraai complex gebouw uit de eerste helft van de 17de eeuw. Heden ietwat verhoogd vierzijdig hoofdgebouw afgedekt met een tentdak; aanpalend vierkant torentje met ingesnoerde spits en peerbekroning en polygonaal paviljoentje met leien dakbedekking en lantaarn. Baksteenbouw verrijkt met zandsteen: hoekstenen en vlakke omlijstingen van de kruisvensters in het hoofdgebouw en de halve kruisramen in de toren (dubbele ontlastingsboogjes overspannen door een grote); barok venstertje geflankeerd door geprofileerde volutes op de derde torenverdieping. Pittoresk geheel dat vrij ongedeerd bewaard gebleven is doch onlangs inwendig volledig verbouwd werd (1966-67).