Onze-Lieve-Vrouwebeeld

Straat Huikstraat
Locatie Huikstraat 24, Antwerpen (Antwerpen)

• Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).
  • Herinventarisatie stad Antwerpen (geografische herinventarisatie: 10-02-2010 - 31-12-2018).
  • Thematische inventarisatie sociale woningbouw (thematische inventarisatie: 01-10-2011 - 31-08-2016).

is beschermd als monument Onze-Lieve-Vrouwebeeld

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwebeeld tegen hoekhuis

Beschrijving

Vermoedelijk natuurstenen Mariabeeld toegeschreven aan Peeter Overlaet of Walter Pompe, uit de 18de eeuw. Het beeld stond oorspronkelijk opgesteld tegen het hoekhuis van Huikstraat en Keistraat, tegen een geschilderde achtergrond, bekroond door een zinnebeeldige Duif in een stralenkrans met gevleugelde engelenhoofdjes.

Bij de sloop van het pand voor de bouw van een in 1975 ontworpen sociaal wooncomplex van De Goede Woning, werd het beeld onzorgvuldig weggebroken, met verlies van de engeltjes. Bij de terugplaatsing tegen de gevel van het wooncomplex in 1992, werden achtergrond, Duif en stralenkrans weggelaten, het baldakijn vernieuwd, en eigentijdse kronen toegevoegd.

Zwierige Madonna met Kind op linker arm, de slang onder haar voeten vertrappend. De sokkel in de vorm van een wereldbol, is versierd met engelenhoofdjes en wolken. Kleine smeedijzeren lichtarm.

Auteurs: Braeken, Jo