erfgoedobject

Meergezinswoning in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID
4179
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4179
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Meergezinswoning in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer Vispoel, naar een ontwerp door Henri Frans Van Steenbergen uit 1909. Deze aannemer en bouwmeester, de jongere broer van Martin Van Steenbergen met wie hij aan het begin van zijn loopbaan kort samenwerkte, was in Antwerpen actief van de late jaren 1880 tot midden jaren 1920. Het pand werd in 1987 gesloopt voor een nieuwbouwwoning.

Met een gevelbreedte van drie traveeën omvat de rijwoning vier bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een plint uit blauwe hardsteen. Asymmetrisch van opzet legt de compositie de klemtoon op het linker risaliet, waarin de inkom- en traphal van de bovenwoningen zich aftekent. Dit laatste wordt gemarkeerd door de gekoppelde portalen met bovenlicht, en hogerop door tweelichten met pilasters en decoratief behandelde bovendorpels. Aanpalende traveeën met registers van omlijste rechthoekige vensters op doorgetrokken lekdrempels, en tot garage verbouwde winkelpui. Diamantkoppen onder de kroonlijst.

Volgens de bouwplannen omvatte het gebouw een winkel op de begane grond, waarvan de bijhorende woning zich over drie niveaus uitstrekte in de achterbouw. De bovenverdiepingen vormden huurkwartieren van drie kamers, met wc en pomp op het terras.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1909#1447.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Meergezinswoning in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4179 (Geraadpleegd op )