Teksten van Meergezinswoning in neoclassicistische stijl

Meergezinswoning in neoclassicistische stijl ()

Meergezinswoning in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer Vispoel, naar een ontwerp door Henri Frans Van Steenbergen uit 1909. Deze aannemer en bouwmeester, de jongere broer van Martin Van Steenbergen met wie hij aan het begin van zijn loopbaan kort samenwerkte, was in Antwerpen actief van de late jaren 1880 tot midden jaren 1920. Het pand werd in 1987 gesloopt voor een nieuwbouwwoning.

Met een gevelbreedte van drie traveeën omvat de rijwoning vier bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een plint uit blauwe hardsteen. Asymmetrisch van opzet legt de compositie de klemtoon op het linker risaliet, waarin de inkom- en traphal van de bovenwoningen zich aftekent. Dit laatste wordt gemarkeerd door de gekoppelde portalen met bovenlicht, en hogerop door tweelichten met pilasters en decoratief behandelde bovendorpels. Aanpalende traveeën met registers van omlijste rechthoekige vensters op doorgetrokken lekdrempels, en tot garage verbouwde winkelpui. Diamantkoppen onder de kroonlijst.

Volgens de bouwplannen omvatte het gebouw een winkel op de begane grond, waarvan de bijhorende woning zich over drie niveaus uitstrekte in de achterbouw. De bovenverdiepingen vormden huurkwartieren van drie kamers, met wc en pomp op het terras.

Auteurs:  Braeken, Jo

Burgerhuis ()

Breedhuis van drie traveeën en vier bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Neoclassicistisch getinte bepleisterde en beschilderde lijstgevel uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Linker deurtravee behandeld als licht vooruitspringend risaliet met hoger geplaatste tweelichtsvensters. Voorts rechthoekige vensters in riemomlijstingen. Doorlopende lekdrempels. Decoratief behandelde bovendorpels. Diamantkoppen onder de kroonlijst. Twee smalle rechthoekige deuren met bovenlichten onder vlakke puilijst. Begane grond rechts verbouwd tot garagepoort.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek