Parochiekerk Sint-Engelbertus

Gemeente Diest

• Inventarisatie Diest (geografische inventarisatie: 01-01-1969 - 31-12-1969).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Engelbertus

omvat de bescherming als monument Parochiekerk Sint-Engelbertus: orgel
gelegen te J.Vanzeerstraat (Diest)

Beschrijving

In de neogotische constructie werd een kleine, toren van bak- en zandsteen uit het vierde kwart van de 18de eeuw met polygonale spits geïntegreerd.

Mobilair. Kansel met typische rolwerkversiering uit de overgangstijd renaissance-barok (circa 1600); barokaltaren (circa 1600).

Het orgel in de parochiekerk Sint-Engelbertus werd in 1852 gebouwd door P.H. Anneessens uit Ninove. Een inscriptie in de ventielkast verwijst hiernaar: "FAIT PART MOI P : H : ANNEESSENS"/"FACTEUR D'ORGUES À NINOVE"/"FLANDRE ORIENTALE 1852".

De orgelkast is een 4'-kast in post-rococo-stijl en is ongewijzigd gebleven. Ook de windlade, de pedaal en het eiken magazijnbalgje in de voet van de kast zijn nog origineel.

• FAUCONNIER A., ROOSE, P. 1977: Het historisch orgel in Vlaanderen : een inventaris van het orgelbezit per geografische eenheid, deel IIb, arrondissement Leuven, Brussel.
  • GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOVE J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.

Bron: -

Auteurs: Fauconnier, Antoine; Genicot, Luc; Roose, Patrick; Sansen, Hadewych; Van Aerschot, Suzanne; Vanhove, Jacqueline & de Crombrugghe, Anne