Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Beschrijving

De parochiekerk van Onze-Lieve-Vrouw is een bak- en zandstenen gebouw, opgetrokken in de classicistische trant van einde 18de eeuw. Kleine toren (klokkentoren zoals te Schaffen), gevat tussen het verlengde van de enige beuk, een soort van uitspringend transept en een vijfzijdig koor, geflankeerd door sacristieën (latere bijgebouwen in het zuidoosten).

Mobilair. Portiekaltaren en houtwerk in het koor (einde 18de eeuw).

Het orgel in de Onze-Lieve-Vrouwkerk werd in 1834 gebouwd voor de abdij van Averbode. In 1862 werd het orgel overgeplaatst naar Molenstede. De auteur van het instrument is A. Graindorge uit Luik. Het is mogelijk dat Graindorge in een oudere kast een nieuw klein orgel bouwde. De windlade is nog de originele lade zoals gemaakt door Graindorge. Ook de kleppenkast is met uitzondering van toegevoegde hulpveren origineel en heeft volgende inscriptie: "SOMMIER FAIT PAR A.GRAINDORGE FACTEUR D'ORGUES À LIÈGE"/"L'AN MILLE HUIT CENT TRENTE QUATRE POUR L'ABAY D'AVERBODE"/"COMMENDÉ PAR MONSIEUR CARLIER PROVISEUR DE LA DITTE ABAY". De orgelkast is een 4'-kast in rococo-stijl. Mogelijke aanwijzingen dat het om een rugpositief-kast van een groter orgel gaat zijn het doorlopen van het lijstwerk achteraan en de lessenaar die is ingewerkt in een kader waar voorheen een vast paneel was voorzien.

• FAUCONNIER A., ROOSE, P. 1977: Het historisch orgel in Vlaanderen : een inventaris van het orgelbezit per geografische eenheid, deel IIb, arrondissement Leuven, Brussel.

Auteurs: Roose, Patrick; Fauconnier, Antoine; Genicot, Luc; Van Aerschot, Suzanne; de Crombrugghe, Anne; Sansen, Hadewych; Vanhove, Jacqueline