Twee traditionele breedhuizen

Beschrijving

Twee traditionele breedhuizen die opklimmen tot het vierde kwart van de 16de eeuw, ingeplant tegen de zuidelijke zijbeuk van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. De kerkfabriek liet de panden samen met het aanpalende diephuis restaureren onder leiding van de architect Guido Derks. Een eerste ontwerp uit 1976, dat voorzag in de reconstructie van de kruiskozijnen, de dakvensters en het getrapte aandak, en het vervangen van de linker vitrine door een pseudo-traditioneel poortje, kreeg in 1977 een ongunstig advies van de Rijksdienst voor Monumenten- en Landschapszorg wegens te ingrijpend. Vervolgens werden de plannen bijgestuurd, beperkt tot het herstel van het bak- en zandsteenparement, de reconstructie van het rechter dakvenster en het aandak.

De ondiepe panden tellen elk vier traveeën en twee bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak (nok parallel aan de straat, leien), en worden gescheiden door het getrapte aandak van de gemene muur. Gedecapeerde lijstgevel in bak- en zandsteenbouw met speklagen, hoekblokken, steigergaten en een kwartholle daklijst, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Register van aangepaste rechthoekige vensters, vroegere kruiskozijnen met behouden kwartholle negblokken en vernieuwde hardstenen latei, vanaf een doorlopende waterlijst; behouden wigvormige ontlasting in het linker pand, latere ontlastingsbogen in het rechter pand. Beide panden worden in de derde en zesde travee symmetrisch bekroond door een getrapt dakvenster van drie treden met schouderstukken en overhoeks topstuk, waarin een rondboogluik met een kwarthol geprofileerde zandstenen omlijsting en een balkgat. In het linker pand (nummer 1), klassieke houten winkelpui met middenportaal, pilasters, entablement en hardstenen plint, doorlopend tot de annex van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Deze werd in 1869 aangebracht door meester-timmerman J. Janssens, in opdracht van de heer Knapen. In het rechter pand (nummer 3), rechthoekige inkomdeur in de voorlaatste travee, gevat in hardstenen omlijsting met kwartholle dagkanten, voorzien van een steenhouwersmerk. Verder drie winkelramen in houten omlijsting onder een korte luifel.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 18#59056 en 1869#464.