Parochiekerk Sint-Trudo

Gemeente Diest

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Trudo

omvat de bescherming als monument Parochiekerk Sint-Trudo: orgel
gelegen te Webbekomstraat (Diest)

Eenvoudig gebouw dat een toren, een beuk van drie traveeën en een polygonaal koor omvat.

Classicistisch geheel van baksteen en arduin, op een sokkel van ijzerzandsteen (jaartal 1790 onderaan de toren). Sacristie uit de 19de eeuw.

Mobilair. Gotisch en volks beeldhouwwerk (16de en 17de eeuw); altaren met hun schilderijen (17de en 18de eeuw).

Aanvullende informatie

Het orgel in de parochiekerk Sint-Trudo werd in 1840 gebouwd door Theodoor Smet - Van Tienen uit Duffel. Het binnenwerk van het orgel is volledig verdwenen. Alleen de prospectpijpen bleven bewaard in de kast. De orgelkast is een viervoetskast in klassieke stijl.

• Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, dossiernummer DB000626, Sint-Trudokerk (van Webbekom), overzicht orgelbouwers.
  • FAUCONNIER A., ROOSE, P. 1977: Het historisch orgel in Vlaanderen : een inventaris van het orgelbezit per geografische eenheid, deel IIb, arrondissement Leuven, Brussel.

Mortier, Sophie (26-03-2015 )