Sint-Rochuskapel

• is aangeduid als beschermd monument Kapel Sint-Rochus

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Rochuskapel

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kapel Sint-Rochus met winterlinde en omgeving

Beschrijving

De kapel Sint-Rochus is gelegen op de driesprong van de Drinkteilstraat, de Hettelbergstraat en de Steenweg. De kapel met rechthoekig grondplan ligt in de schaduw van een eeuwenoude linde. Het bakstenen gebouwtje heeft een zadeldak en puntgevels met vlechtingen en aandak. Op de gecementeerde puntgevel is in een bouwsteen het jaartal 1542 aangegeven. Wellicht verwijst dit naar de stichting en de boomplanting.

De kapel heeft een rechthoekige deur en had vroeger een klein offerraampje rechts van de deur. Het interieur is bepleisterd en heeft een houten barok altaar in gemarmerd schilderwerk. In de kapel bevinden zich een reeks interessante houten, gepolychromeerde beelden in gotische traditie met volkse inslag:

• Sint-Rochus (tweede helft 17de eeuw)
  • Sint-Jan de Doper (eerste helft 16de eeuw)
  • een vrouwelijke heilige (circa 1500)
  • Sint-Jan Evangelist (tweede helft 15de eeuw)
  • een mannelijke heilige (mogelijk Sint-Jozef, eerste helft 16de eeuw)
  • Heilige Barbara (17de eeuw)

Bron: Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000713, Sint-Rochuskapel met oude lindeboom en onmiddellijke omgeving (PAESMANS G., 1985)
Auteurs: Paesmans, Greta