Teksten van Sint-Rochuskapel

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41815

Kapel Sint-Rochus ()

De kapel Sint-Rochus is gelegen op de driesprong van de Drinkteilstraat, de Hettelbergstraat en de Steenweg. De kapel met rechthoekig grondplan ligt in de schaduw van een eeuwenoude linde. Het bakstenen gebouwtje heeft een zadeldak en puntgevels met vlechtingen en aandak. Op de gecementeerde puntgevel is in een bouwsteen het jaartal 1542 aangegeven. Wellicht verwijst dit naar de stichting en de boomplanting.

De kapel heeft een rechthoekige deur en had vroeger een klein offerraampje rechts van de deur. Het interieur is bepleisterd en heeft een houten barok altaar in gemarmerd schilderwerk. In de kapel bevinden zich een reeks interessante houten, gepolychromeerde beelden in gotische traditie met volkse inslag:

  • Sint-Rochus (tweede helft 17de eeuw)
  • Sint-Jan de Doper (eerste helft 16de eeuw)
  • een vrouwelijke heilige (circa 1500)
  • Sint-Jan Evangelist (tweede helft 15de eeuw)
  • een mannelijke heilige (mogelijk Sint-Jozef, eerste helft 16de eeuw)
  • Heilige Barbara (17de eeuw)

Bron: Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000713, Sint-Rochuskapel met oude lindeboom en onmiddellijke omgeving (PAESMANS G., 1985)
Auteurs:  Paesmans, Greta
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Paesmans G. 1985: Sint-Rochuskapel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/151076 (geraadpleegd op ).


Kapel ()

Gelegen op de hoek van de Hettelbergweg. In de schaduw van een eeuwenoude linde ligt een klein langwerpig gebouw van witgekalkte baksteen, waarvan de gevel het jaartal 1548 draagt.

Mobilair. Enkele gepolychromeerde beeldjes met folkloristische inslag (17de en 18de eeuw); barokaltaar uit de 17de eeuw.


Bron: GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOVE J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs:  Genicot, Luc; Van Aerschot, Suzanne; de Crombrugghe, Anne; Sansen, Hadewych; Vanhove, Jacqueline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Genicot L. & Van Aerschot S. & de Crombrugghe A. & Sansen H. & Vanhove J. 1971: Sint-Rochuskapel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/41815 (geraadpleegd op ).