erfgoedobject

Parochiekerk Sint-Ambrosius

bouwkundig element
ID: 41827   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41827

Juridische gevolgen

Beschrijving

Ruime kerk met een hoge westtoren, een beuk van drie traveeën, een vooruitspringend transept en een halfzeshoekig koor.

Classicistische toren, met sokkel en portaal van ijzerzandsteen (circa 1770) en bakstenen bovenpartij uit einde 18de eeuw; eveneens classicistische beuk overdekt met een stucplafond. Transept en koor herbouwd in een soort van neoromaanse stijl.

Mobilair. In de zuidelijke apsidiool, barokbeeld van de Heilige Maagd en Kind (17de eeuw); in de beuk Sint-Antonius en Sint-Barbara (volkskunst, 17de, 18de eeuw). Tegen de zuidgevel het mooie grafmonument van J. de Hoen (+ 1649) en zijn echtgenote; in de kruisarmen classicistisch getinte praalgraven van de familie Wouters (18de eeuw) en van de gravin M.-H. de Hoen (+ 1772).


Bron     : Genicot L.F., Van Aerschot S., de Crombrugghe A., Sansen H. & Vanhove J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs :  de Crombrugghe, Anne, Genicot, Luc, Sansen, Hadewych, Van Aerschot, Suzanne, Vanhove, Jacqueline
Datum  : 1971


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Parochiekerk Sint-Ambrosius [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41827 (Geraadpleegd op 13-07-2020)