Teksten van Rijhuis in neoclassicistische stijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4183

Rijhuis in neoclassicistische stijl ()

Rijhuis in neoclassicistische stijl van twee traveeën en vier bouwlagen onder een plat dak, in zijn huidige vorm te dateren in het vierde kwart van de 19de eeuw. Het bouwdossier werd niet teruggevonden, bouwheer, ontwerper noch aannemer zijn gekend.

De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een verbouwde pui. Verkleinende registers van rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met oren, geprofileerde cordonvormende lekdrempels en casementen op de borstweringen. Een klassiek hoofdgestel met een gelede architraaf, paneelwerk in de fries en een houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging.


Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Rijhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298093 (geraadpleegd op ).


Rijhuis in neoclassicistische stijl ()

Rijhuis van twee traveeën en vier verdiepingen, gedeeltelijk afgedekt met een plat dak, gedeeltelijk met een zadeldak (oude kern?). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel uit het vierde kwart van de 19de eeuw met verbouwde begane grond. Bovenverdieping met een telkens verlagende hoogte. Rechthoekige vensters in riemomlijstingen met oren; lekdrempels doorgetrokken door middel van kordons. Borstweringen met panelen. Klassieke gevelbekroning: gelede architraaf, fries met paneelwerk en kroonlijst op klossen.


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Rijhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4183 (geraadpleegd op ).