erfgoedobject

Parochiekerk Sint-Niklaas

bouwkundig element
ID
41849
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41849

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neomiddeleeuws gebouw uit het laatste kwart van de 19de eeuw.


Bron     : Genicot L.F., Van Aerschot S., de Crombrugghe A., Sansen H. & Vanhove J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs :  de Crombrugghe, Anne, Genicot, Luc, Sansen, Hadewych, Van Aerschot, Suzanne, Vanhove, Jacqueline
Datum  :

Aanvullende informatie

Het orgel kan op basis van constructiekenmerken toegeschreven worden aan J.J. Delhaye uit Antwerpen. Het orgel werd circa 1840 gebouwd en circa 1890, bij de bouw van de nieuwe kerk, voor de eerste keer getransformeerd. In 1938 transformeerde H. Van de Loo uit Leuven het orgel nogmaals. De originele orgelkast is verdwenen, het instrument bevindt zich nu in een nieuwe neogotische kast met ondoelmatige structuur, en is rechts op het doksaal geplaatst.

  • FAUCONNIER A. & ROOSE P. 1977: Het historisch orgel in Vlaanderen: een inventaris van het orgelbezit per geografische eenheid, deel IIb, arrondissement Leuven, Brussel.
Auteurs : Daemen, Caroline
Datum:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Parochiekerk Sint-Niklaas [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41849 (Geraadpleegd op )