Parochiekerk Sint-Niklaas

Gemeente Glabbeek

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Niklaas

omvat de bescherming als monument Parochiekerk Sint-Niklaas: orgel
gelegen te Dries zonder nummer (Glabbeek)

Neomiddeleeuws gebouw uit het laatste kwart van de 19de eeuw.

Aanvullende informatie

Het orgel kan op basis van constructiekenmerken toegeschreven worden aan J.J. Delhaye uit Antwerpen. Het orgel werd circa 1840 gebouwd en circa 1890, bij de bouw van de nieuwe kerk, voor de eerste keer getransformeerd. In 1938 transformeerde H. Van de Loo uit Leuven het orgel nogmaals. De originele orgelkast is verdwenen, het instrument bevindt zich nu in een nieuwe neogotische kast met ondoelmatige structuur, en is rechts op het doksaal geplaatst.

• FAUCONNIER A. & ROOSE P. 1977: Het historisch orgel in Vlaanderen: een inventaris van het orgelbezit per geografische eenheid, deel IIb, arrondissement Leuven, Brussel.

Daemen, Caroline (04-04-2016 )